• Christophe Platteau

LVT vloeren zijn helemaal in!

Bijgewerkt: aug 24

Er worden verschillende termen gebruikt als het gaat om vinylvloerbekledingen, maar eigenlijk betekenen ze veelal hetzelfde. LVT staat voor 'luxevinyltegels', maar worden soms ook 'vinylvloeren' of 'pvc-vloeren' genoemd. Vinylvellen en linoleum zijn meestal verkrijgbaar op rol en worden vastgelijmd. LVT-vloeren zijn daarentegen verkrijgbaar in planken of tegels die makkelijk te hanteren zijn en 'zwevend' geplaatst kunnen worden ( d.w.z. zonder lijm) of vastgelijmd kunnen worden.

Eén ding is zeker: vinyl heeft niets meer te maken met de ouderwetse plastic ogende vloer die je je herinnert uit je grootmoeders huis.

De voordelen van LVT-vloeren


Met honderden beschikbare stijlen, kleuren en dessins bestaat er een LVT-vloer voor elke smaak en elk project. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen:Eén ding is zeker: vinyl heeft niets meer te maken met de ouderwetse plastic ogende vloer die je je herinnert uit je grootmoeders huis. Dankzij de nieuwste vloerinnovaties vormt vinyl een hoogwaardig en praktisch alternatief voor laminaat en zelfs voor hardhouten vloeren.


Gebruik de juiste ondervloer

Dempen van loopgeluid en/of doorgangsgeluid

Eén van de belangrijkste functies van een ondervloer is het verzachten van loopgeluiden, m.a.w. de demping van loopgeluid en de demping van doorgangsgeluid.

Een zwevend geplaatste laminaatvloer kan een hol stapgeluid veroorzaken als je over de vloer loopt. Dit is het loopgeluid of reflectiegeluid dat je hoort in de kamer waar de vloer ligt.


Het doorgangsgeluid daarentegen is het geluid dat je in de onderliggende kamer hoort als er iemand over de vloer loopt.

Een ondervloer zal deze geluiden niet volledig kunnen wegnemen maar wel opmerkelijk kunnen dempen. Let daarom op het dempvermogen van de ondervloer. In een woonkamer onder de speelkamer van de kinderen kan je bv. best opteren voor een ondervloer met een hoge demping van het doorgangsgeluid. In een woonkamer op het gelijkvloers is dan weer een ondervloer met een optimale demping van het loopgeluid aangewezen.


Helaas dempen ondervloeren zelden tot nooit zowel loopgeluid als doorgangsgeluid optimaal. M.a.w. een ondervloer die een super demping heeft bij loopgeluid zal minder efficiënt het doorgangsgeluid kunnen dempen.


Wegwerken van oneffenheden in de ondergrond

Bij renovaties is de ondergrond niet altijd even vlak. Een ondervloer kan hierbij helpen door de oneffenheden op te vangen. Hierbij zijn bv. Felt platen tot wel 10mm dikte veel gebruikt. Deze platen kunnen tevens niveauverschillen tussen verschillende ruimtes terug gelijk brengen.

Niet alle oneffenheden kunnen echter door een ondervloer weggewerkt worden, in extreme gevallen is egalisatie met een egaline laag aangewezen.


Als je er niet zeker van bent, vraag dan aan RBO - Uw Klusjesman voor advies.

51 keer bekeken

Hoi, fijn dat je hier was!

ik ben Christophe. Hier vind je mijn contactgegevens. Ik ben actief in groot Antwerpen.

Adres

Keerbaan 87

2160 WOMMELGEM

BTW

BE-0811.773.895

KBC

BE20 7330 5497 2556

Telefoon

0486 06 74 61

we hebben een privacy verklaring opgesteld in het kader van de gdpr en u kan deze vinden in de About sectie samen met onze algemene voorwaarden