• Christophe Platteau

Akoestisch isoleren van je vloer

Als je een oud huis renoveert is het vaak de moeite om ook eens tussen de verdiepingen een kijkje te nemen. Vaak zijn deze opgebouwd uit houten steunbalken. Deze zijn ideaal om te isoleren tegen geluiden die doorstromen van beneden naar boven. Denk maar aan de televisie, telefoon, gesprekken, radio,... Ook geluiden van boven kan je beperken. Het schuiven van een bureaustoel, het stappen op de parket of laminaat zijn geluiden die je beneden liever niet hoort.

Als we spreken over geluid zijn er 2 soorten geluiden:

- trommelgeluiden: dit zijn trillingen, echo's, golven,... Bvb de televisie, telefoon, gesprekken, radio,..

- klopgeluiden: dit zijn kloppende, klakgeluiden. Bvb stappen met je hakken of schoenen, schuiven van stoelen,...


Beperk 'trommelgeluid'

Als eerste stap is het belangrijk om de juiste isolatie te voorzien tussen de draagbalken. Deze isolatie houdt het trommel- en echogeluid tegen. Dit is het geluid dat van beneden naar boven 'trommelt'.

Deze isolatie wordt ook gebruik in het hellend dak om geluiden van buitenshuis tegen te houden.


Beperk 'klopgeluid'


Vervolgens plaats je een ondervloer. Dit kan een OSB vloer van 12mm zijn. Hierop komt een akoestische isolatie plaat. Vaak heb je ze al in 2cm, maar voor een optimaal resultaat heb je 6cm nodig.

1+1=3


In dit geval telt 'Less is more' alvast niet. Bovenop de akoestische platen dien je een dubbele OSB vloer van 18mm te plaatsen. Zorg dat je de platen geschranst plaatst. De dubbele vloer zorgt voor een super stevig geheel en voorkomt dat je het gevoel hebt dat je vloer of verdieping veert als je erop stapt.


Klopgeluiden worden voornamelijk doorgegeven via de naden van de vloer. Deze zijn heel gevoelig aan geluid. Door de platen geschranst te plaatsen, voorkomen je de naden vrij zijn.

Zweven mag


Als afwerking kies je best een zwevende vloer. Dit wil zeggen dat je laminaat of parket los op de OSB vloer ligt. Een parket kan je bvb lijmen, maar dan zorg je voor contact vanwege de lijm. Dit kan dan weer geluid transporteren.
Bij een zwevende vloer is je laminaat of parket gescheiden dmv een ondervloer.

Vaak hebben de ondervloeren een extra dempende eigenschap

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven