top of page
  • Foto van schrijverChristophe Platteau

Gebroken tegel vervangen

Bijgewerkt op: 24 aug. 2020

Een gebarsten of gebroken tegel? Panikeer niet te snel.


In plaats van heel de vloer, kun je ook gewoon de kapotte tegels vervangen. Het is verstandig steeds een paar extra tegels aan te kopen bij het plaatsen van nieuwe vloerbedekking zo kan je meteen aan de slag als je een tegel wil vervangen.

Heb je geen extra tegels meer? Ga dan langs een professionele bouwhandel zoals en kijk daar of je tegel nog op voorraad is.


Als dat niet het geval is, kies dan voor een tegel die qua vorm, kleur en dikte zo dicht mogelijk in de buurt komt van de oude tegel. Elk klein verschil zal je al gauw merken.

Hoe je beschadigde tegels precies vervangt, zet ik even voor jou op een rijtje. Dek alle andere tegels eerst goed af om ze te beschermen zodat ook zij niet beschadigd raken. Ga dus altijd erg voorzichtig te werk bij het vervangen van kapotte tegels.


BESCHADIGDE TEGELS VERVANGEN: OUDE TEGEL VERWIJDEREN


De eerste stap is het voorzichtig wegschrapen van de oude tegelvoeg. Dit kan je doen door met een haakse slijper voorzicht de voeg uit te slijpen. Hou hierbij je haakse slijper dichter tegen de beschadigde tegel dan tegen de aanpalende tegen. Heb je hier geen specifiek materiaal voor, gebruik dan een gewone schroevendraaier om de voeg open te krabben. Maak daarna de kapotte tegel met een beitel stukje voor stukje los en haal hem uit de vloer of muur.

Zet wel zeker een veiligheidsbril op en doe veiligheidshandschoenen aan, want rondvliegende brokstukken kunnen erg gevaarlijk zijn.


Zodra je de oude tegel helemaal weggehaald hebt, moet je de ondergrond proper maken met een vochtige spons en eventuele lijmresten verwijderen. Zodra de ondergrond droog, egaal en proper is, ben je klaar om de nieuwe tegel te plaatsen! Let wel op: door het breekwerk kan het zijn dat je chape ook beschadigd is. Als er te diepe oneffenheden zijn, moet je op die plaats een beetje egalisé gebruiken alvorens je een nieuwe tegel kan lijmen. Met je tegellijm kan je maar enkele mm’s opvangen. Je kan de tegel dan in een mortelbed plaatsen. Hierbij breng je voldoende mortel aan zodat bij het aandrukken van de tegel de oneffenheden worden opgevuld.


TIJD VOOR DE NIEUWE TEGEL

Nu ben je klaar voor het plaatsen van de nieuwe tegel. Strijk hiervoor de tegellijm op de achterzijde van de nieuwe tegel met behulp van een lijmkam. Druk dan de tegel goed op zijn plaats en verwijder de overtollige tegellijm onmiddellijk uit de voeg, voor die de kans krijgt om op te drogen. Plaats eventueel tegelkruisjes in de voegen zodat je tegel niet kan verschuiven.


Laat nu de tegel zo’n 24u goed drogen en vermijd dat er vocht in de buurt van de tegel komt. Wanneer de tegel goed uitgedroogd is, kun je aan het voegwerk beginnen.

Om geen kleurverschillen te hebben, gebruik je best hetzelfde voegmiddel waarmee je de oorspronkelijke vloer gelegd hebt. Smeer het voegmiddel in de naden van de tegels met een voegspaan en maak de nieuwe tegel daarna proper met een spons. Je tegelvloer zal er als nieuw uitzien!

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page