top of page
  • Foto van schrijverChristophe Platteau

Zo klus je doorheen de herfst

Bijgewerkt op: 10 okt. 2020

De avonden worden langer. Zon en regen wisselen elkaar af. Het wordt herfst! Een seizoen om gezellig te koken. Of te bingwatchen! Maar ook om te gaan klussen. Of het nu goed weer is of slecht, je kan altijd iets doen. 


Chauffage ontluchten


Van de ene hitte naar de andere. Wil je deze herfst en winter het lekker warm hebben binnen, is het aangeraden om alvast je chauffages te ontluchten en te testen. Het kan zijn doordat de chauffage lang niet heeft gewerkt er drukverlies ontstaat. Indien nodig zal je water moeten toevoegen op de leidingen. De ideale druk ligt doorgaans tussen 1 en 2 bar, maar dat kan verschillen van de ene ketel tot de andere.


Bekijk hier hoe je moet ontluchten:


Zorg voor licht


De avonden zullen gauw een stuk langer duren. Je hebt vermoedelijk al maanden de buitenverlichting niet meer aangedaan. Laat je niet verassen en zorg dat er voldoende licht is buiten. Vervang preventief de lampen en controleer of de lichtschakelaars nog werken.


Controleer dagdagelijkse toepassingen


Al die zomerse hittedagen vragen voor een intensiever gebruik van douche en lavabo. Hierdoor stapelen vuil en haren sneller op. Haal daarom preventief de sifons van de lavabo's en spoel ze uit. Bij bad en douche is dit lastiger. Gebruik daar een rubberen ontstopper. Je zal versteld staan van het vuil dat opnieuw bovenkomt. Gebruik zo weinig mogelijk chemische ontstoppers, want deze beschadigen de leidingen.

Check eventueel ook je regenwater- en septische/beerput. Je wilt niet midden in een winterse regenbui je put moeten checken, omdat het toilet niet meer doorloopt.


Laat je tuin niet alleen achter


De herfst brengt veel bladeren met zich mee. Zorg dat je ze tijdig opruimt. Denk hierbij aan de dakgoten van je huis, garage, berging, tuinhuis of stapelkot voor hout.

Wat betreft je tuin laat voortaan de herfstbladeren beter liggen en ruim gerust wat minder op. Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Laat de natuur gewoon haar gang gaan, en je zal zien dat het zal bruisen van leven.


Ruim je rommel op


Allicht zal je tijdens de lente en de zomer al je gereedschap nodig hebben gehad. Je hebt eindelijk dat stopcontact vervangen, het buitenkraantje gemaakt en uren gesleuteld aan je fiets. Heb je een kamer onder handen genomen dan licht wellicht alles nog daarboven...

Tijd om dat allemaal op te ruimen en terug te ordenen in je werkatelier (lees garage of berging, maar we voelen ons beter met een werkatelier 😎).

Zo ligt alles mooi op zijn plaats als je uiteindelijk toch die zolder moet afwerken van je vrouw 😁😋


Genoeg gebarbecued ?


We hebben enkele maanden buiten geleefd. Dat is te merken aan ons materiaal. Het is een ideaal moment om alles eens te onderhouden, van grasmachine tot barbecue. De grasmachine breng je best binnen voor onderhoud, maar aan de barbecue kan je zelf werken. Een tip: alvorens je de roosters met ontvetter poetst, laat de barbecue eerst 15 min op vol vermogen en met de klep toe branden. De hitte zal alle bacteriën en vastgekoekte delen verbranden. Vervolgens ga je erover met een stalen borstel en je roosters zijn voor 90% gereinigd. Met een traditionele barbecue kan dit uiteraard ook.


Tip: plan een klusdag

Van even tussendoor klussen komt vaak weinig. Plan daarom van tevoren op welke dag u wilt klussen. Heeft u kinderen, regel dan voor deze klusdag oppas.  Vul deze dag zo goed mogelijk. Vraag bijvoorbeeld ook aan Uw Klusjesman om op deze dag te komen.


Veel succes!


Lees ook onze blog over LVT vloeren

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page