top of page
  • Foto van schrijverChristophe Platteau

Bespaar dankzij de lage temperatuur verwarming techniek!

Bijgewerkt op: 27 okt. 2020


We isoleren steeds beter onze huizen en daardoor wordt verwarmen op lage temperaturen steeds populairder. Lagetemperatuurverwarming (LTV) verwarmt je woning gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming. Bovendien is lagetemperatuurverwarming ook nog eens goed voor je portemonnee!


Zo heb je veel minder last van tocht en koude hoekjes.

Wat is lagetemperatuurverwarming?


Simpel uitgelegd springt bij de traditionele verwarming de ketel aan, stookte die zo snel mogelijk de radiatoren heet, tot de kamerthermostaat zegt dat het goed is, waarop de ketel weer uitvalt. Gevolg is ketels branden op hoge temperatuur, radiatoren zeer warm en geven een gezellige warmtestraling zoals bij een kachel. De rookgastemperatuur uit de schouw is soms meer dan 100°, maar dan kan de gascondensatieketel niet condenseren.


De ketel kan alleen condenseren als de temperatuur van het terugkerende water zo laag mogelijk is. Voor 100% rendement is dit verschil zelfs maar 10 graden. Terwijl bij traditionele verwarming de aanvoertemperatuur van het cv-water tussen 75° C en 85° C ligt, ligt die bij lagetemperatuurverwarming tussen 35° C en 55° C. Ja, leest het goed. Zo krijg je een retourtemperatuur die tussen de 25° C en 45°C ligt.









Maar door het ontbreken van straling is deze warmte ervaren als "ongezellig"

Bij lagetemperatuurverwarming probeert de ketel de ingestelde temperatuur van de thermostaat te bereiken door zichzelf zo te regelen dat hij het water juist genoeg verwarmt zodat de temperatuur op de thermostaat nét niet bereikt wordt, want dan valt de ketel uit. De winst zit hem in het feit dat de ketel dan geen hete lucht door de schouw blaast, want bij het condensatieproces geeft de ketel de warmte van het retourwater opnieuw af aan de warmtewisselaar die het water opwarmt. En daar zit hem nu de winst.


Mensen vinden over het algemeen stralingswarmte de aangenaamste warmte (zoals bij een kachel), maar daarvoor moet hij op een hoge temperatuur branden. De goedkoopste warmte is enkel te bereiken door hem zo nipt mogelijk te laten branden, en zo lang mogelijk. Zelfs de hele dag. Maar door het ontbreken van straling is deze warmte ervaren als "ongezellig". De radiatoren kunnen lauw aanvoelen, maar zolang de behaalde temperatuur behaald wordt, is dit perfect.



Wat zijn de voordelen?


Zuiniger verwarmen

In een goed geïsoleerde woning kun je dankzij lagetemperatuurverwarming je energieverbruik maar liefst 30% verlagen.


Minder tocht en koude hoekjes

Bij lagetemperatuurverwarming is de temperatuur van de lucht bij het plafond niet veel hoger dan die van de lucht onderaan de ruimte. De warmte wordt dus gelijkmatiger verdeeld dan bij traditionele verwarming. Zo heb je veel minder last van tocht en koude hoekjes.


Gezondere lucht

Lagetemperatuurverwarming zorgt voor minder zwevend stof in huis (omdat er minder sterke luchtstromen zijn door opstijgende warmte). Zo vermijd je stofschroei (stofdeeltjes die op hete metalen oppervlakken terechtkomen) en verklein je dus ook de kans op geïrriteerde luchtwegen.


Praktisch

Bij lagetemperatuurverwarming is het niet nodig om de thermostaat op een lagere stand te zetten wanneer je gaat slapen of even de deur uit moet. Alleen wanneer je langer afwezig bent (bijvoorbeeld tijdens je vakantie), moet je de thermostaat wat lager instellen.


Wat zijn de nadelen?


Met lagetemperatuurverwarming, vooral met vloer- of wandverwarming, is het altijd even wachten voor je woning voldoende warm is. Dat maakt lagetemperatuurverwarming minder geschikt voor kamers die je snel of voor een korte tijd wilt verwarmen.



De indicatie op je thermostatische kraan blijven gelden.




Wat zijn de voorwaarden?


Goede Isolatie

Alleen in een goed geïsoleerde woning kun je met lagetemperatuurverwarming de temperatuur gelijkmatig op peil houden om een aangename warmte te creëren.


Geschikte verwarmingsketels

Voor lagetemperatuurverwarming kun je niet om het even welke verwarmingsketel en verwarmingselementen gebruiken. Dit hangt af van je vermogen en rendement van je condensatieketel. Tot slot is het beter als je radiatoren hebt met een groot oppervlak, zodat er voldoende warmte aan de lucht kan worden afgegeven. Er bestaan speciale overgedimensioneerde radiatoren hiervoor, maar het is geen must.


Zeker voor vloerverwarming is lagetemperatuurverwarming ideaal. Als je dit goed aanpakt, heb je zelfs geen thermostaat in de kamer nodig. Al zeker geen slimme thermostaat die je al snel € 200 kost.


Wordt de gevraagde temperatuur in de ruimte niet behaald, zet de keteltemperatuur dan toch enkele graden hoger. Probeer zo laag mogelijk tot je de gewenste kamertemperatuur behaald. In het begin is het een beetje zoeken.



Veel succes, het wordt een gezellige warmte!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page