top of page
  • Foto van schrijverChristophe Platteau

Lijmen met mortel

Bijgewerkt op: 24 aug. 2020

Op zich is mortel al zeer stevig door de cement. Wil je de mortel gebruiken als een soort lijm dan gebruik ik volgend trucje. ik leg het je uit in mijn video.
Stel dat je een muurtje moet herstellen, is het belangrijk dat je alle los zittende stukken weghaalt en de ondergrond proper maakt. Ik heb altijd even schrik dat ik teveel zal weghalen, maar de regel is "wat vast hangt, hangt vast". Deze regel gebruik ik voor vele zaken trouwens. Bijvoorbeeld bij een stuk pleister dat moet herstel worden, breek ik nooit verder af dan wat van zichzelf los hangt. Je kan namelijk blijven breken als je moeite doet.


Maak de ondergrond ook lichtjes nat zodat de mortel goed zal hechten.


Mortel de stenen. Gebruik zeker voldoende mortel. Het hoeft nog niet perfect en mooi afgewerkt te zijn. Dat komt later. Dit is het moment dat je zou kunnen denken "komt dit wel goed?". Het antwoord is, Ja!


Als de mortel bijna droog is, kan je starten met het afborstelen met een handvleugel. Ik doe dit wanneer ik de mortel niet kan indrukken met een vinger. Dat is het moment dat hij nog nat genoeg is om te bewerken met de borstel, maar droog genoeg zodat je niet alles eruit borstelt. Als je teveel strepen van je borstel ziet, wacht je best nog even. Eens de mortel helemaal uitgehard is, zal het resultaat heel mooi zijn.Afborstelen


Dit geldt trouwens ook voor het metsen van stenen. Daar borstel je ook de voegen achteraf af. Dat geeft onmiddellijk een proper resultaat en je stenen blijven mooi proper om makkelijk een latwerk of pleisterwerk aan te brengen.


Lees ook onze blog over het recept van een goede mortel

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page